Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2009 21:50 - Долу маските!
Автор: nebularon Категория: Тя и той   
Прочетен: 1707 Коментари: 1 Гласове:
2



Много често, дори постоянно, дали провокирани от света, в който живеем, или просто човешка природа, нашето поведение пред хората е толкова фалшиво, далечно от чувствата и мислите ни. Лицата, с които се показваме на различни места, понякога са толкова чужди на самите нас, но целта оправдава средствата и ние се стараем да се харесаме в очите на всекиго, от когото по един или друг начин сме зависими. Вкъщи сме едни, пред хората други, на работа трети. Но умеем ли успешно да прикриваме себе си, чувствата си? Умеем ли успешно да залъжем другите, да се направим на това, което не сме?

Красив мимичен грим, грозна физиономия, лицемерна усмивка са най-честите начини да заблудим човека отсреща. Имаме маска за всичко и всички, за всяка ситуация - даже за най-напрегнатите - сменяме, сменяме, а маските нямат край, питам се обаче докъде така? Няма ли да изгубим себе си, собственото си аз? Чувствата, които подтискаме, свикват да бъдат скрити дълбоко в нашите лицемерни души. Превръщаме се бавно в нечовеци, загубули представата какви сме и какво сме? Винаги готови с маските. Навсякъде ги носим, те са сякаш програмирани на нашите лица и ние просто ги сменяме постоянно, в зависимост от обстоятелствата... Сменяме, без да осъзнаваме, че на всяка маска има две дупки,.... две дупки, които никога не можем да запълним с фалш или да ги скрием от насрещния поглед. В тези дупки са нашите две очи. Очите не умеят да лъжат, не умеят да прикрият нито чувствата, нито мислите ни. Един бърз поглед, провокативен и настоятелен и тези очи поглеждат встрани, изплашени от себе си и истинското ни лице. Това лице, което крием зад красивите или грозни на моменти маски. И кому е нужен този театър?
image

Само като се сетя, че цялото ни общество е такова - лицемерно.... Кому е нужно да се крием? Страхуваме се да бъдем себе си ли? И докога така? Докато всичко в нас умре! Всяка живинка, правеща ни хора... Аз смятам да бъда себе си и на работа, и с приятелите си, и с родителите си, и по улицата, и в магазина, където всеки ден пазарувам..... Нямам нужда от фалшиви усмивки, от лъжи, за да бъда забелязан и обичан. Аз искам да бъда себе си, а не добър актьор, спечелил уважение с добрите си номера! Нямам нужда и от вашите маски! Дайте огън, запалете ги, изгорете всичките си лица в огъня и бъдете себе си - единственото нещо, което ще ви отличи от другите и ще ви направи хора!

Долу маските! Разберете, очите никога не лъжат, а само нагрубяват в много случаи най-близките ни хора. И ставаме прозрачни... Очите са като кристални кълба, показващи минало и бъдеще.. Един кратък поглед и всичкият дим изчезва с лек полъх на вятъра... Остава една бледа и незначителна голота! С такива хора струва ли си да се общува? Та те са ясни - нямат нищо за казване.. Имат за показване. Аз обаче, не обичам да общувам с маски, а с истински хора. А вие?




Тагове:   маска,   лъжа,   лицемерие,


Гласувай:
2



1. kinetiksoul - Da,no-nali
04.11.2009 19:13
Мисля,че тези маски здраво са се вкопчили в материята и паразитират,за да оцелеят.Това за мен е абстрактна болест на "сърцето,психиката и очите",която има една единствена цел-тотално да откасне тези елементи от най-истинското - душата...Защото душата е безцмъртна,а единствения начин Тя да бъде изолирана са тези маски,гримове и прически.:)Нимужах да са сетъ за нещу по убаву
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nebularon
Категория: Забавление
Прочетен: 21136
Постинги: 4
Коментари: 5
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031